Door Jan Mank

In de verbouwingsplannen van het CKC werd er tot begin juli j.l. van uit gegaan dat we na de vakantie in een gerenoveerd lokaal 1.20 zouden terugkeren. Door wijzigingen in de plannen en in de planning werd ons door het CKC gevraagd of we bezwaar hadden om tot het eind van jaar gebruik te maken van lokaal 2.06, een verdieping hoger. Dat hadden we niet, maar de consequentie was wel dat de lichtbak verplaatst moest worden.

lichtbak 6

En dat bleek toch wat meer voeten in de aarde te hebben dan oorspronkelijk gedacht. Door zijn afmetingen kon de bak niet in zijn geheel verplaatst worden. In ieder geval diende de bak gescheiden te worden van het onderstel. Op donderdagavond 13 juli begonnen Kees, Dirk, Ton en ik dan ook welgemoed aan het scheiden van de bak van het onderstel en het demonteren van de lichtbak. Dat ging op zich vrij gemakkelijk, de geestelijke vader van de lichtbak (Dirk) had er bij de bouw al rekening mee gehouden dat de bak een keer gedemonteerd zou moeten worden. Ook het verplaatsen en het opbouwen van de bak ging voorspoedig.

Maar het onderstel gaf meer problemen. Omdat die niet in zijn geheel in de lift kon en te zwaar was om via de trap te transporteren, moest ook het onderstel gedemonteerd worden. Dat was een hele klus: de as van de plaat waar de bak aan bevestigd is wilde niet los komen van de cilinder van het frame. Alles werd uit de kast gehaald, tot aan autokrikken toe, zonder resultaat. Na een nachtje slapen kwam Dirk de volgende dag met de oplossing: het frame werd opgehangen en de plaat kwam door zijn eigen gewicht (en wat hulp van een moker) los van het frame. Bij het opbouwen bleek de as door alle geweld toch wat beschadigd, die is een week later bijgevijld, waarna de lichtbak in het frame gehangen kon worden.

Het doel was bereikt: de lichtbak kan vanaf aanstaande donderdag weer gebruikt worden. We zien al met angst en beven het eind van het jaar tegemoet …

 

lichtbak 1        lichtbak 2

lichtbak 3        lichtbak 4

lichtbak 5